Czech J. Anim. Sci., 2006, 51(6):253-261 | DOI: 10.17221/3937-CJAS

The use of performance test parameters for selection of gilts before their placement into breeding

N. Kernerová, J. Václavovský, V. Matoušek, Z. Hanyková
Department of Special Animal Husbandry, Faculty of Agriculture, University of South Bohemia, České Budějovice, Czech Republic

The objectives of the paper were to evaluate carcass value in reared gilts on the basis of carcass analysis during the station test of purebred progeny of pigs and ultrasonically with Sonomark-100 or Piglog-105 instruments in the framework of valid methodology for performance testing, and to verify a pos-sibility of prediction of backfat thickness and/or average daily weight gain since birth and lean meat content of gilts as the elements of objectification for the evaluation of their body condition. In total 54 gilts of two breeds were evaluated: the dam breed Czech Large White and the sire breed Czech Large White - sire line. Four-parameter Richards function was used for growth evaluation. The regression function y = 63.870 - 0.447 bt1 - 0.510 bt2 + 0.128 MLLT was applied in ultrasonic instruments for the calculation of lean meat content. We calculated linear regression functions for the conversion of performance testing parameters (gain from birth, average backfat thickness and lean meat content) from live weight on the day of measurement per live weight declared during selections in gilts.

Keywords: gilt; growth; carcass value; backfat thickness; lean meat content; body condition

Published: June 30, 2006  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Kernerová N, Václavovský J, Matoušek V, Hanyková Z. The use of performance test parameters for selection of gilts before their placement into breeding. Czech J. Anim. Sci. 2006;51(6):253-261. doi: 10.17221/3937-CJAS.
Download citation

References

  1. Čechová M., Mikule V. (2004): The analysis of carcass value in pigs of different genotypes. Czech J. Anim. Sci., 49, 383-388. Go to original source...
  2. CSN 46 6164 (1990): Performance recording and progeny testing of pigs.
  3. Demo P. (1994): Hodnotenie jatočných tiel ošípaných podľa podielu cenných mäsových častí pomocou regresných rovníc. Živoč. Výr., 39, 629-641.
  4. Demo P., Poltársky J. (1994): Predikcia podielu mäsových častí ošípaných s využitím niektorých mier jatočného tela. Živoč. Výr., 39, 275-284.
  5. Demo P., Poltársky J., Borecký P., Parák M. (1994): Odhad výšky jatočných parametrov ošípaných pomocou prístrojovej techniky. Živoč. Výr., 39, 549-557.
  6. Emmans G.C. (1997): A method to predict the food intake of domestic animals from birth to maturity as a function of time. J. Theor. Biol., 186, 189-199. Go to original source...
  7. Engel B., Walstra P. (1991): A simple method to increase precision or reduce expense in regression experiments to predict the proportion of lean meat of carcasses. Anim. Prod., 53, 353-359. Go to original source...
  8. Fiedler J., Houška L., Pavlík J. (2001): The evaluation of breeding work in nucleus herd of pigs. Czech J. Anim. Sci., 46, 358-362.
  9. Fitzhugh H.A. (1976): Analysis of growth curves and strategies for altering their shape. J. Anim. Sci., 42, 1036-1051. Go to original source... Go to PubMed...
  10. Gresham J.D., McPeake S.R., Bernard J.K., Henderson H.H. (1992): Commercial adaptation of ultrasonography to predict pork carcass composition from live animal and carcass measurement. Anim. Sci. J., 70, 631-639. Go to original source... Go to PubMed...
  11. Hurwitz S., Talpaz H. (1997): Modelling of growth. In: Proc. 11th European Symposium on Poultry Nutrition, Faaborg, 148-157.
  12. Kerr J.C., Cameron N.D. (1994): Reproductive performance of pig selected for components of efficient lean growth. Anim. Prod., 58, 430. Go to original source...
  13. Kiray A. (1995): Odborné stanovisko na ultrazvukový prístroj na meranie hrúbky slaniny a svalstva a diagnostiky prasnosti Sonomark SM 100-S. Research Institute for Animal Breeding and Nutrition Herceghalom, Hungary.
  14. Klausing H.K., Lenz H. (1994): Füttern auf Kondition - Grundlage einer erfolgreichen Ferkelerzeugung. Schweinezucht und Schweinemast, 42, 14-17.
  15. Kníže B., Hyánek J. (1981): Charakteristika analýzy růstu hospodářských a laboratorních druhů zvířat. Biol. Listy, 46, 193.
  16. Knížetová H. (1994): Vztahy mezi tvarem růstové křivky, konverzí krmiva a jatečnou kvalitou. In: Růst hospodářských zvířat a metodické přístupy k jeho hodnocení. Praha, VÚŽV Uhříněves. 21-22.
  17. Knížetová H., Kníže B., Hyánek J., Hájková H., Křížová J. (1985): Analýza růstových křivek u kontrastních linií a F1 hybridních kombinací kuřat. Živoč. Výr., 30, 1067- 1075.
  18. Kuhlers D.L., Jungst S.B. (1993): Correlated responses in reproductive and carcass traits to selection for 200-day weight in Landrace pigs. Anim. Sci. J., 71, 595-601. Go to original source... Go to PubMed...
  19. Nýdl V., Tichý R. (1989): Modelling growth curves. In: Sbor. Vysoká škola zemědělská, fakulta agronomická, České Budějovice, řada zootechnická. 6, 71-80.
  20. Pavlík J., Kolář M. (1989): Změny v průběhu růstu prasat ve vztahu k úrovni jejich produkčních znaků. Živoč. Výr., 34, 775-784.
  21. Pavlík J., Pulkrábek J., Kolář M. (1987): Analýza růstu potomků různých plemenných kanců plemene přeštické černostrakaté. Živoč. Výr., 32, 823-832.
  22. Pulkrábek J., Fiedler J., Smital J., Houška L., Adamec T. (1994): Podíl tkání v jatečném těle u plemen prasat chovaných v České republice. Živoč. Výr., 39, 743-751.
  23. Richards F.J. (1959): A flexible growth function for empirical use. J. Exp. Bot., 10, 290-300. Go to original source...
  24. Robison O.W. (1976): Growth patterns in swine. J. Anim. Sci., 42, 1042-1035. Go to original source... Go to PubMed...
  25. Rogers S.R., Pesti G.M., Marks H.L. (1987): Comparison of three nonlinear regression models for describing broiler growth curves. Growth, 51, 229-239. Go to PubMed...
  26. Říha J., Čeřovský J., Matoušek V., Jakubec V., Kvapilík J., Pražák Č. (2001): Reprodukce v procesu šlechtění prasat. 1. vyd., Šumperk, VÚCHS s.r.o., Rapotín. 135 pp.
  27. Sather A.P., Tong A.K.W., Harbison D.S. (1987): A study of ultrasonic probing techniques for swine. 2. Prediction of carcass yield from the live pig. Can. J. Anim. Sci., 67, 381-389. Go to original source...
  28. Schneeberger E. (2005): Jak zajistit, aby kojící prasnice zůstaly v nejlepší formě. Úspěch ve stáji, 10, 16.
  29. Schneeberger E. (2005): Schweinezucht, Schweinemast (1998): Wieviel Rückenspeck braucht die Sau? 46, 32-35.
  30. Šiler R., Kníže B., Knížetová H. (1980): Růst a produkce masa hospodářských zvířat. 1. vyd. SZN, Praha. 280 pp.
  31. Václavovský J., Matoušek V., Kernerová N. (1993): Růstová schopnost u výchozích populací prasat. In: Sborník JU-ZF, řada zootechnická, České Budějovice. 10, 51-56.
  32. Václavovský J., Matoušek V., Kernerová N., Kouglová P., Nýdl V., Novotný F. (2002): Prediction of lean content in breeding pigs by in vivo and post mortem methods. Czech J. Anim. Sci., 47, 476-483.
  33. Vítek M., Pulkrábek J., Pavlík J., Vališ L. (2004): The analysis of pig carcasses of different weights. In: Actual question of production slaughter animals. MZLU, Brno, 133-137.
  34. Walstra P., Merkus G.S.M. (1995): Procedure for assessment of the lean meat percentage as a consequence of the new EU reference dissection method in pig carcass classification. DLO - Research Institute for Animal Science and Health Research Branch, Zeist, The Netherlands, 1-22.

This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY NC 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.