Czech J. Anim. Sci., 2005, 50(3):116-121 | DOI: 10.17221/4004-CJAS
Conformation and meatiness of pork belly
- Research Institute of Animal Production, Prague-Uhříněves, Czech Republic
Based on the results of dissections of 126 pig carcasses, the proportions of pork belly and its parts, i.e. belly with bones, belly without bones and tip of belly, were determined. In addition, proportions of lean meat, bones, intermuscular and subcutaneous fat were determined in belly with bones as percentages of the weight before the dissection. Lean meat content of carcass was the most important factor for determining the pork belly composition. The correlation between lean meat content of carcass and lean meat percentage of belly with bones was 0.92 ± 0.035. Sex and slaughter weight had a greater impact on the composition of pork belly than the crossbred combination. The lean meat percentage of belly with bones in gilts was higher by 4.4% than in barrows. For slaughter weights higher than 100 to 110 kg, lean meat content in pig belly decreased with increasing slaughter weight.
Keywords: pig; belly; lean meat percentage; correlations
Published: March 31, 2005 Show citation
References
- Baulain U., Henning M., Tholen E., Wittmann W., Peschke A. (1998): Objektive Erfassung des Fleischanteils im Schweinebauch. 2. Mitteilung: Verwendung von Bildinformationen aus dem MR-Imaging. Züchtungskunde, 70, 205-212.
- Branscheid W., Sack E., Scholz W. (1987): Apparative Klassifizierung von Schweineschlachtkörpern: Marktprobleme und Wege zu ihrer Lösung. Züchtungskunde, 59, 430-442.
- Carmer S.G., Walker W.M. (1982): Baby Bear's dilemma: A statistical tale. Agron. J., 74, 122-124.
Go to original source...
- Čechová M., Buchta S., Dřímalová K., Tvrdoň Z. (1997): Hodnocení fenotypových úrovní ukazatelů jakosti masa u finálních hybridů různých plemenných kombinací. In: Sborník referátů z mezinárodní konference Agroregion 97, České Budějovice, 153-157.
- Čítek J. (2002): Stanovení nejvhodnější porážkové hmotnosti jatečných prasat v České republice. [Dizertační práce]. Praha, 130 pp.
- Daňo J., Pavlič M., Demo P., Lagin L. (1998): Ekonomická klasifikacia jatočných ošípaných a návrh relativnej cenovej diferenciácie. Zeměd. Ekon., 44, 311-319.
- Engel B., Walstra P. (1991): A simple method to increase precision or reduce expense in regression experiments to predict the proportion of lean meat of carcasses. Anim. Prod., 53, 353-359.
Go to original source...
- Höreth R. (1995): Zusammensetzung von Schweineschlachtkörpern und der Anteil der Teilstücke nach Änderung der 4./6. DVO. Mitteilungsblatt BAFF, 34, 5-12.
- Matoušek V., Kernerová N., Václavovský J., Vejčík A. (1995): Aparativní třídění jatečných těl hybridních prasat. Sborník Jihočeské univerzity, Zemědělská fakulta, České Budějovice, řada zootechnická, 12, 19-26.
- Pavlík J. (1993): Kvantifikace hlavních biologických vlivů působících na ekonomiku výkrmu prasat. Živoč. Výr., 38, 567-573.
- Pfeiffer H., Brendel B., Lengerkern G. (1993): Zur Bewertung der Bauchqualität beim Schwein. Arch. Tierz., 36, 397-407.
- Pulkrábek J., Fiedler J., Smital J., Houška L., Adamec T. (1994): Podíl tkání v jatečném těle prasat u plemen chovaných v České republice. Živoč. Výr., 39, 743-751.
- Pulkrábek J., Pavlík J. (2003): The method of partial dissection for determination of lean meat proportion in pig carcasses. Scientia Agric. Bohemica, 34, 55-57.
- Pulkrábek J., Pavlík J., Smital J., Fiedler J., Houška L. (1998): Quantification of changes of the carcass et various slaughter weight, Scientia Agric. Bohemica, 29, 119-127.
- SAS Institute Inc. (1989): The GLM Procedure. In: SAS/ STAT® User's Guide. Version 6, 4th Ed., Vol. 2, Cary, NC, SAS Institute Inc., 891-996.
- Stupka R., Šprysl M., Pour M. (2004): Analysis of the formation of the belly in relation to sex. Czech J. Anim. Sci., 49, 64-70.
Go to original source...
- Tholen E., Baulain U., Henning M.D., Schellander K. (2003): Comparison of different methods to assess the composition of pig bellies in progeny testing. J. Anim. Sci., 81, 1177-1184.
Go to original source...
Go to PubMed...
- Tholen E., Peschke W., Baulain U., Schellander K. (1998): Objektive Erfassung des Fleischanteils im Schweinebauch. 1. Mitteilung: Entwicklung von Schätzgleichungen aus Schlachtkörpermaßen. Züchtungskunde, 70, 196-204.
- Walstra P., Merkus G.S.M. (1995): Procedure for assessment of the lean meat percentage as a consequence of the new EU reference dissection method in pig carcass classification. DLO - Research Institute for Animal Science and Health Research Branch, Zeist, The Netherlands. 22 pp.
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY NC 4.0), which permits non-comercial use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original publication is properly cited. No use, distribution or reproduction is permitted which does not comply with these terms.